Hoe kun je er voor zorgen niet aan te komen tijdens de feestdagen? Bedenk dat de maand december 31 dagen heeft, waarvan 4 feestdagen; 5 december Sinterklaas, 25 en 26 december de Kerst en 31 december oudejaarsavond. Dus eigenlijk gaat het maar om een paar dagen wanneer je wat extra’s eet.
Vaak zien mensen hun naderende goede voornemens (1 januari ga ik echt gezond eten en meer bewegen) als vrijbrief om zich tijdens de feestdagen alle remmen los te gooien.Je denkt deze weken al snel, ach nog eentje dan want straks kan het niet meer….Laat deze gedachte los, je mag altijd alles eten wanneer je dat wilt! Ook tijdens de kerstvakantie is het bewegen iets wat er bij in schiet, je begint immers pas 1 januari met gezonder leven…Juist wanneer je wat meer hebt gegeten tijdens de feestdagen is het bewegen erg belangrijk.
Tachtig procent van alle Nederlanders start het nieuwe jaar met goede voornemens(afvallen is het meest voorkomende voornemen). Een op de acht slaagt slechts met dit voornemen omdat de meesten te streng zijn voor zichzelf en het daarom niet volhouden. Bovendien is het ongezond om een crashdieet te volgen.
Wanneer je besluit dat je extra gaat eten tijdens de feestdagen, doe het dan ook echt alleen tijdens deze feestdagen en de rest van de maand eet je dan volgens je basis menu. Spreek dit goed met jezelf af en beloon jezelf ook als dit gelukt is met een kleinigheidje; bijvoorbeeld een tijdschrift of een bos bloemen.
Eet en drink langzamer dan normaal met meer aandacht. Geniet van het lekkers en stop met eten wanneer je nog een klein beetje trek hebt. Het verzadigingsgevoel treedt pas later op.
Heb je tijdens de kerstdagen (te) veel gegeten?Ga met de hele familie een lekkere lange kerstwandeling maken in het bos of de duinen. Het is erg gezellig om met z’n allen er op uit te gaan en het is ook nog goed om de extra calorieën te verbranden.
Beweeg extra tijdens de kerstvakantie en tussen de feestdagen door.De sportscholen zijn gewoon open en wandelen of fietsen kan altijd J. Het voelt heerlijk voldaan na een dag eten even alles er weer af te zweten.
Drink tussen de feestdagen door even geen alcohol. Alcohol bevat veel calorieën en bovendien vervaagt het je grenzen waardoor je makkelijker overstag gaat om toch twee oliebollen en een appelflap te nemen.
Keuzes maken is verstandig, hou bijvoorbeeld je basismenu aan (kies uit de variatielijst) voor het ontbijt en de lunch en geniet van je kerstdiner. Of voeg het ontbijt en lunch samen tot een brunch.
Na de kerst kun je kiezen voor een balansdag en extra bewegen door een lange wandeling of fietstocht te maken. (1 uur)
Hieronder een lijst met de meest voorkomende voedingsmiddelen en dranken tijdens de feestdagen en het aantal calorieën die het bevat.
Oliebol 120 Kcal
Appelflap 400 Kcal
Berlinerbol 240 Kcal
Appelbeignet 100 Kcal
Appelbol 570 Kcal
Krentenbrood spijs en boter 205 Kcal
Tulband 200 Kcal
Duivekater met roomboter 153 Kcal
Croissant 170 Kcal
Luxe broodje hard 130 Kcal
Roomboter per portie 35 Kcal
Advocaat 119 Kcal
Bier 105 Kcal
Berenburg 95 Kcal
Jagermeister 147 Kcal
Likeur 145 Kcal
Wijn rood 123 Kcal
Wijn wit 100 Kcal
Wijn wit zoet 144 Kcal
Kortom: Blijf je hoofd er bij houden tijdens de feestdagen. Geniet, maar gooi niet alle remmen los en blijf vooral ook bewegen! Ik wens je hele fijne feestdagen en een gelukkig, gezond en sportief 2014!