Ieder mens is anders (gelukkig) en iedereen heeft een andere reden om te gaan (over)eten. Je herkent het vast wel: jij krijgt als je zenuwachtig of gestrest bent geen hap door je keel, terwijl je vriendin juist een hele rol koek wegwerkt van de weeromstuit. Daar staat tegenover dat zij (diezelfde vriendin) op een feestje een ijzeren discipline heeft en alle ongezonde hapjes afslaat, die jij vervolgens weer niet kunt weerstaan.
Het is belangrijk om, als je af wilt vallen, er achter te komen wat voor soort eter jij bent. Wanneer je weet in welke situatie jij de controle verliest over je eten, kun je hier aan werken. Zo krijg jij weer de controle over je eten, in plaats van het eten de controle over jou.
Er zijn er een aantal verschillende eet types maar in dit artikel bespreek ik de twee meest voorkomende, wellicht herken jij jezelf in een van deze twee types.
Type 1: De Emotie eter
Een bepaalde emotie zet je aan tot eten, je voelt een drang naar eten, het maakt niet uit wat als het maar veel (en vet) is. Je hebt niet echt trek maar je gaat eten om het gevoel wat je hebt (negatieve emotie) kwijt te raken. Dit geeft even een voldaan gevoel, helaas is dit maar van korte duur. Het eten heeft je negatieve emotie niet lang laten verdwijnen. Je voelt je nu zelfs nog beroerder omdat je nu ook de controle over je eten kwijt bent geraakt.
Vaak kan het ook om gaan om emotie drinken, dan bedoel ik het drinken van alcohol. Deze personen gebruiken een of meerdere glazen alcohol om zich te ontspannen na een stressvolle dag. Ook alcohol helpt maar voor even om van je negatieve emotie af te zijn. Als je teveel drinkt wordt je bovendien moe en alcohol zet vaak aan tot meer eten.
De kenmerken van een emotie eter zijn:
- Je voelt een enorme drang om te eten als je gestrest bent
- Je bent verdrietig en wilt het vervelende gevoel dempen met eten
- Je verveelt je en je wilt deze leegte opvullen met eten
- Je bent ontevreden over je werk, relatie of iets anders en probeert die onvrede op te vullen met eten
Besef dat eten je probleem maar voor even wegneemt. Bedenk van tevoren wat je gaat doen als je weer die drang voelt te gaan eten omdat je gestrest, moe of verdrietig bent zodat je jezelf er tegen kunt wapenen. Bel een vriend(in), ga een stuk wandelen, heel hard met de radio meezingen of een boek lezen. Zoek afleiding zodat je niet de hele tijd aan eten denkt. Je zult merken dat het na een aantal keren makkelijker wordt om niet naar eten te grijpen.
Pak de oorzaak van je emotie aan, als dit mogelijk is. Als je vaak gestrest bent kun je proberen om meer ontspanning in je leven te brengen. Alle kleine beetjes helpen. Probeer in elk geval iets aan het probleem te doen.
Bedenk dat je wilt eten om je gevoelens te dempen en niet omdat je ‘honger’ hebt. Je geniet misschien hooguit vijf minuten van die chocoladereep, als je tenminste rustig eet, terwijl die extra kilo’s er vele malen langer over doen om er weer af te gaan.
Type 2: De Prikkel eter
Een bepaalde prikkel van buitenaf zet je aan tot eten. Ook deze type eter heeft geen honger, maar gaat eten omdat hij bepaalde prikkels niet kan weerstaan. Vaak eten deze mensen zonder dat ze er zelf veel erg in hebben.
De kenmerken van een prikkel eter zijn:
- Je ziet eten liggen en wilt direct zelf ook eten
- Je loopt langs een snack kraam en kunt de geur van gebakken friet niet weerstaan
- Je bent op een feestje en er gaat er een schaal met hapjes langs, je moet er iets van nemen
- Je ziet iemand eten op een reclamefilmpje en loopt meteen naar de keuken om iets te pakken
Zorg er voor dat je elke dag regelmatig eet. Drie hoofdmaaltijden en 3 of 4 keer een tussendoortje zorgen ervoor dat je lichaam voldoende energie krijgt door voeding. Op vaste tijden eten en aan tafel zitten met je volle aandacht bij het eten zorgt er voor dat je weer leert luisteren naar je lichaam. Je leert weer ‘voelen’ wanneer je lichaam om eten vraagt en ook om niet zomaar alles wat je ziet aan eten, op elk moment van de dag, klakkeloos in je mond te laten verdwijnen.
Ook nu is het belangrijk om te bedenken wat je kunt doen als je in een situatie terecht komt waar je moeilijk weerstand tegen kunt bieden. Je kunt bijvoorbeeld voordat je naar een feestje gaat eerst wat eten, een appel of ander fruit, zodat je in ieder geval weet dat je geen trek hebt. Train jezelf in het afslaan van eten wat je wordt aangeboden. Een simpel: “nee dank je, ik heb genoeg gehad” is voldoende.
Als je in de verleiding komt om toch iets te eten, span dan een spier aan in je lichaam en zeg (in gedachten) NEE! Je kunt een willekeurige spier even aanspannen, bijvoorbeeld je arm -of bovenbeenspier. Dit ziet niemand en het werkt! Het is wetenschappelijk onderzocht door onderzoekers van de Universiteit van Wisconsin.
Blijf oefenen met deze tips als het niet meteen goed gaat, bedenk dat het afleren van deze gewoontes veel moeite kan kosten. Maar: de aanhouder wint. Het kan echt. Veel succes!
P.S. Er zijn nog verschillende andere type eters. Bijvoorbeeld: de weekend verwenner, dat is iemand die de hele week gezond eet en in het weekend moeite heeft om snacks te weerstaan. Wil je weten welk type eter jij bent of wil je hulp bij het veranderen van je eetpatroon? Laat hier je naam en telefoonnummer achter.