Lunchgerecht voor 1 persoon
Salade met watermeloen, feta en olijven
Ingrediënten: 100 gram watermeloen/ 0,5 rode ui / 50 gram feta (= 5 blokjes) / 3 verse basilicum blaadjes / 8 kleine snoep tomaatjes /5 olijven/ veldsla/ 1 eetlepel olijfolie / 1 theelepel balsamico azijn/ peper/ zout
Bereidingswijze:Snij de meloen en de feta in blokjes, snij de snoeptomaatjes door de helft en de ui in fijne ringen. Doe in een schaaltje de olijfolie, balsamico azijn bij elkaar en roer dit goed door. maak af met wat peper en zout. Was de veldsla en doe deze in een diep bord, meng de dressing er door heen en voeg de watermeloen, ui, tomaat en feta toe. Eet smakelijk!
Koud lunchgerecht
Pastasalade met kreeft, rucola en limoen
Geschikt voor 4 personen
Bereidingstijd: 10 minuten (plus 5 minuten koken en afkoelen)
Ingrediënten: 500 gram rauwe pasta/ sap van een halve limoen/ geraspte schil van halve limoen/ 2 eetlepels creme fraiche/ 85 gram kreeftvlees uit blik (of tonijn)/ 8 kerstomaten/ rucola
Bereidingswijze: Kook de pasta volgens bereidingswijze op het pak en laat deze afkoelen. Meng in een grote schaal de limoensap en de rasp, de creme fraiche en het kreeftvlees (of tonijn) Voeg de afgekoelde pasta toe en roer het goed door. Halveer de tomaten en doe ze samen met de rucola door de salade. Eet smakelijk!
Tip: Als je deze salade mee wilt nemen naar je werk, doe de rucola en de tomaten apart in een bakje en doe ze er pas bij vlak voor je gaat eten.
Koud lunchgerecht
Wrap met garnalen, avocado en mango
Geschikt voor 4 personen
Bereidingstijd: 10 minuten
Ingrediënten: 2 eetlepels creme fraiche/ 2 theelepels tomatenketchup/ druppel tabasco/ 300 gram garnalen of 1 kipfilet/ 1 mango/ 1 avocado/ 100 gram waterkers/ 4 tortilla’s
Bereidingswijze: Pel en kook de garnalen, en als je kipfilet gebruikt snijd je deze in reepjes en braad ze gaar. Snij de mango en avocado in schijfjes. Meng de creme fraiche en ketchup in een middelgrote schaal en voeg naar smaak enkele druppels tabasco toe.
Doe de garnalen (of de kipfilet), mango en avocado er bij en roer het door. Leg wat waterkers op de tortilla en doe het garnalenmengsel er op. Rol de tortilla’s op. Eet smakelijk!
Tip: Neem je de tortilla mee als lunch naar je werk, doe dan het garnalen- of kipmengsel in een afgesloten bakje en neem de tortilla apart mee. Dan blijft de tortilla lekker knapperig! Een tortilla per persoon.
Ovenschotel met spruiten en kipshoarma
Bereidingstijd: 30 minuten
Oventijd: 25 miuten
Geschikt voor 4 personen
Ingrediënten:1 kg kruimige aardappelen / 800 gram spruitjes/ 2 el zonnebloemolie/ 2 uien, in ringen/ 400 g kipfilet/ shoarmakruiden/ 200 ml melk/ 100 g geraspte 30+ kaas/ ovenschaal (inhoud 1,5-2 l), ingevet
Bereidingswijze:
Kook de aardappelen in een bodem water met zout in 20 min. gaar. Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Kook de spruitjes 5 minuten. Snij de kipfilet in reepjes en besrooi met de shoarmakruiden. Verhit in een koekenpan de olie. Fruit de uiringen. Bak de kipreepjes bruin en gaar. Verwarm de melk. Schep de spruitjes met zout en peper naar smaak door het vlees. Schep in de ovenschaal. Giet de aardappelen af. Stamp ze met de melk tot puree. Schep de puree op de spruitjes. Bestrooi met de kaas en bak in ca. 25 min. goudbruin. Eet smakelijk!
Kabeljauw (of andere witvis) uit de oven
Bereidingstijd: 30 minuten
Geschikt voor 4 personen
Ingrediënten: 4 kabeljauwfilets of andere witte vis á 125 gr. /zout, peper, /2 sjalotjes /2 teentjes knoflook /4 vleestomaten /1 eetlepel tomatenpuree /2 eetl olijfolie /2 theelepels tijm /1 eetlepel kappertjes /8 zwarte olijven /2 eetlepels fijngesneden basilicum /1 eetl balsamicoazijn [of citroensap]
Bereidingswijze: Snipper de sjalotjes en de knoflook. Pel de tomaten en snij deze in blokjes. Snij de olijven in kleine stukjes.
Verhit de olie in een koekenpan. Fruit hierin de sjalotjes en de knoflook plm. 2 minuten. Doe de tomatenpuree erbij en fruit die even mee. Voeg de blokjes tomaat en de tijm erbij. Laat het mengsel plm. 10 minuten zachtjes pruttelen. Doe dan de kappertjes, olijven, basilicum en balsamicoazijn door de saus. Afmaken op smaak met zout en peper.
Oven voorverwarmen op 200 gr. C. Vet de ovenschaal in met wat olijfolie. Bestrooi de vis met wat zout en peper en leg deze in de ovenschaal. Giet de saus over de vis en zet de schaal 20 – 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Even prikken of de vis gaar is.
Dit gerecht smaakt heerlijk met snijbonen, bietjes, of spinazie en gekookte aardappelen. Eet smakelijk!
Rode bietensalade met Roquefort
Bereidingstijd: 30 minuten
Geschikt voor vier personen
Ingrediënten: / 2 eetlepels walnotenolie / 1 eetlepel balsamico azijn / 1 theelepel honing / twee theelepels geraspte sinaasappelschil / 50 gram pecannoten (of andere noten) / 1 kilo bieten / 250 gram sperziebonen of haricot verts / 120 gram waterkers / 50 gram Roquefort of ,als je die te sterk vindt, Gorgonzola /
Bereidingswijze: Kook de bieten en sperziebonen volgens de normale bereidingswijze (als je gekookte bieten en sperziebonen uit blik gebruikt hoef je deze niet te verwarmen). Laat de bieten en sperziebonen afkoelen.
Bak de noten ca. 3 minuten tot ze licht geroosterd zijn en haal ze van het vuur. Schil de bieten en snijd ze in blokje. De sperziebonen kunnen eventueel ook in stukjes worden gesneden. Schep in een grote kom de pecannoten, sperziebonen en waterkers voorzichtig door elkaar.
Voor de dressing: Doe de walnotenolie, balsamicoazijn, honing en sinaasappelrasp in een kom en roer dit tot een gladde massa. Giet dit over de salade en schep als laatste voorzichtig de bieten er door. Breng de salade eventueel op smaak met wat zout en peper en strooi als laatste de Roquefort er in kleine brokjes over heen.
Je kunt deze salade als (vegetarisch) hoofgerecht serveren, maar een gepofte aardappel of gekookte aardappelen smaken er ook heerlijk bij. Eet smakelijk!
Spinaziesalade met geitenkaas
Bereidingstijd: 20 minuten
Geschikt voor 4 personen
Ingrediënten: 400 gram spinazie/ 250 gram geitenkaas met honing (2 plakken)/ 1 gele paprika/ 1 doosje kerstomaatjes/ 1/2 komkommer/ 4 handjes walnoten (ongezouten)
Voor de dressing: 3 eetlepels olijfolie/ 1 eetlepel balsamico azijn/ 1 theelepel mosterd/ 1 eetlepel honing(vloeibaar)/ teentje knoflook/ peper/zout
Bereidingswijze: Was de spinazie en laat uitlekken. Snijd de paprika in kleine stukjes, halveer de tomaatjes en snijd de komkommer met een kaasschaaf in de lengte zodat er lange krullen ontstaan. Breek de walnoten doormidden en snij de geitenkaas in 4 gelijke stukken.
Leg de spinazie op een groot bord en ga het dan opmaken met de paprika, tomaatjes, komkommer en walnoten. Brokkel een half stuk geitenkaas over de salade. Zo ontstaat er een prachtig kleurenpalet op je bord. Maak de dressing klaar in een kommetje door alle ingrediënten goed door elkaar te mengen. Sprenkel de dressing gelijkmatig over de salade en klaar is deze heerlijke maaltijd. Eet smakelijk!
Groene asperges met risotto
Bereidingstijd: 30 minuten
Geschikt voor 4 personen
Ingrediënten:
300 gram risotto/ 1 dl droge witte wijn/ 6 dl groentebouillon/ 800 gram groene asperges/ 3 eetlepels vloeibare margarine/ 2 sjalotjes of 1 kleine ui/ 2 teentjes knoflook/ verse peper en zout/ 50 gram Parmezaanse kaas.
Bereidingswijze:
Zet de asperges een half uur weg in koud water. Snijd 2 cm van de onderkant van de asperges af en snijd de asperges zelf in stukjes van 2 cm. Houd de punten apart. Kook de aspergestukjes (zonder de punten) in 8 minuten gaar.
Verwarm in een grote (hapjes)pan de vloeibare margarine. Snipper de ui, pers de knoflook en voeg in de pan toe. Doe na 3 minuten de risotto rijst en de aspergepunten er bij en roer alles goed door. Voeg de wijn toe en laat de rijst de wijn volledig opnemen. Dan beetje bij beetje onder voortdurend roeren een beetje bouillon er bij en wacht met toevoegen tot de vorige hoeveelheid bouillon is opgenomen. Voeg de gekookte aspergestukjes toe na de laatste hoeveelheid bouillon en breng het geheel op smaak met verse peper en zout.
Meng tenslotte de Parmezaanse kaas door de risotto schotel. Serveer er een eenvoudige salade bij met tomaat en komkommer. Eet smakelijk!
Voorjaarssoep met spinazie en cannellini bonen (maaltijdsoep)
Bereidingstijd: 30 minuten
Geschikt voor 6 tot 8 personen.
Ingrediënten:
2 wortels / 2 stengels selderij / 2 grote uien / 200 g broccoli / 200 g bloemkool / 200 g verse spinazie / blik cannellini bonen van 400 g of witte bonen / 200 g broccoli /2 tenen knoflook / 2 blokjes kip- of groentebouillon / 2 grote rijpe tomaten / extra vierge olijfolie / zeezout en zwarte peper (vers)
Bereidingswijze:
Schil de wortels en snijd ze grof, snij de selderij in stukjes en hak de uien. Snij de knoflook in plakjes en zet daarna een grote braadpan op het vuur en doe er 2 eetlepels olijfolie bij. Bak de wortels, ui, selderij en knoflook op matig vuur. Laat dit, met het deksel scheef op de pan, 12 minuten staan tot de wortels zacht zijn. Laat intussen de bonen uitlekken en snij de broccoli en bloemkool in roosjes. Hak de spinazie grof en snij de tomaten in vieren. Zet 1,8 liter water op in een grote soeppan en los daarin de bouillonblokjes al roerend op. Doe de wortels, ui, selderij en knoflook er bij en de cannelinibonen, broccoli, bloemkool en tomaten. Zet het vuur laag en laat de soep 10 minuten zachtjes doorkoken. Doe de laatste minuut, vlak voor het serveren, de spinazie bij de soep en breng de soep op smaak met wat zeezout en verse peper. Serveer er wat brood bij en je hebt een complete maaltijd. Eet smakelijk!
Heerlijke kip-pesto met tagliatelle
Bereidingstijd: 10 a 15 minuten
Geschikt voor 4 personen.
Ingrediënten:
350 g kipfilet /400 g tagliatelle/1 bakje (kastanje)champignons /1 prei/1 rode ui/1 klein stronkje broccoli/1 teentje knoflook/1 bouillonblokje/1 potje groene pesto/2 handjes walnoten/2 eetlepels olijfolie
Bereidingswijze: Snij de groente, champignons en de ui en roerbak het geheel met een eetlepel olijfolie in een wok of hapjespan. Of neem eventueel een kant en klaar groentepakket met champignons. Snij de kipfilets in stukjes en bak deze met een eetlepel olijfolie en wat zout en peper in een aparte pan. Bak een teentje knoflook bij de kip. Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat intussen een bouillonblokje met 100 ml gekookt water oplossen en roer er 3 eetlepels groene pesto door. Breek de walnoten en bak deze even aan in een droge koekenpan. Meng de groente, kip, walnoten en pesto door elkaar en laat het geheel even inkoken. Giet de tagliatelle af en serveer deze er apart bij. Eet smakelijk!