Heb jij ook ‘nooit genoeg’ tijdens het eten?

Heb jij ook wel eens dat als er eten op tafel staat wat je erg lekker vindt, je er zoveel van eet dat je na de maaltijd een rotgevoel overhoudt? Je zit dan zo vol dat het niet meer prettig voelt, je hebt spijt van de hoeveelheid die je naar binnen hebt gepropt en eigenlijk heb je niet echt genoten van het eten omdat je veel te snel at en nauwelijks meer proefde wat je eigenlijk at. Herkenbaar? Zo zijn er nog verschillende andere soortgelijke situaties:

  • Heb je na een bord avond eten nog steeds niet genoeg?
  • Schep jij je bord helemaal tot de rand vol?
  • Als er iets overblijft van het eten verdwijnt het dan meestal op jouw bord?
  • Ben je altijd als eerste klaar met eten?
  • Doe je vaak andere dingen tijdens het eten zoals; tv kijken of mails beantwoorden of een tijdschrift lezen?
  • Heb je na het eten vaak een ‘overvol’  gevoel in je maag?

Als je een of meer van deze situaties herkent is de kans groot dat je niet goed luistert naar de signalen van je lichaam. Wanneer je weer aandacht gaat besteden aan het verzadigingsgevoel dat optreedt tijdens de maaltijd, leer je het moment herkennen wanneer je genoeg gegeten hebt.

Je kunt dit heel goed oefenen door de tijd te nemen om de verzadigingssignalen van je lichaam te leren voelen. Ga rustig zitten en probeer tijdens het eten steeds te ‘voelen’ . Wanneer je een tevreden gevoel krijgt in de maag, heb je genoeg gegeten. Leg je mes en vork neer en stop met eten. Vertrouw op je lichaam dat je genoeg gegeten hebt. Ook als je bord nog niet leeg is! Niet alles hoeft op (al hebben we dit wel oeverloos geleerd tijdens onze opvoeding). Je leert na een tijdje vanzelf hoeveel je kunt opscheppen en dan heb je dit probleem niet meer. Het “echte” verzadigingsgevoel treedt pas later op. Het duurt ongeveer twintig minuten voordat je hersenen een signaal aan je maag geven dat het genoeg heeft gehad. Wacht dus niet op het gevoel dat je vol zit, dan heb je al veel te veel gegeten! Dit zorgt vaak voor een onaangenaam en opgeblazen gevoel. Blijf deze oefening net zolang doen tot je vertrouwd op je gevoel en je weet dat je genoeg hebt gegeten. Je zult zien dat je meestal een stuk minder eet dan je gewend was.

Het is belangrijk om met aandacht te eten. Hiermee bedoel ik dat je aan tafel zit en niets anders doet (zoals tv kijken of lezen) terwijl je eet. Wanneer je namelijk iets anders doet eet je ongemerkt vaak teveel en merk je dat pas als je te vol zit. Rustig kauwen en kleine happen nemen helpt ook om beter te leren voelen wanneer je genoeg hebt gehad.

Kijk ook naar de hoeveelheid die je per maaltijd eet. Je maag is ongeveer zo groot als je vuist. De hoeveelheid die je eet zou, na het kauwen, ongeveer de omvang moeten hebben van je vuist. Je kunt dan wel dooreten omdat je maag rekbaar is (gelukkig anders zou hij barsten na een omvangrijke maaltijd) maar je voelt je dan vaak niet prettig meer. Bovendien blijft je maag na een tijdje te veel eten ook groter en vraagt dan om meer voeding. Gelukkig gebeurt het omgekeerde ook; na een tijdje minder eten krimpt de maag weer waardoor je sneller verzadigd bent.

Kortom: Luister goed naar je lichaam. Leer door regelmatig te oefenen te voelen wanneer je lichaam buikhonger heeft en wanneer dit gevoel verzadigd is. Eet bewust en geniet. Stop met eten wanneer je een ‘tevreden’ gevoel hebt in je maag en eet niet door tot je voelt dat je vol zit. Dan heb je al teveel gegeten. Genoeg is genoeg. En realiseer je dat ook minder eten snel went, je maag krimpt en vraagt om minder voedsel. Succes!

P.S. Ben je direct enthousiast geworden na het lezen van dit artikel en wil je meteen beginnen? Aarzel dan niet en bel mij op dit nummer : 0251-215987 voor een gratis kennismakingsgesprek of schrijf je invoor de gratis eZine en ontvang wekelijks afslanktips. Succes!