Hoe je zelf de controle houdt over je avondeten

Eet jij elke avond weer meer dan je lief is tijdens het avondeten?Je wilt wat kilo’s afvallen en de hele dag gaat het eigenlijk prima. Je eet braaf een gezond ontbijt, neemt een tussendoortje ’s morgens en de lunch verloopt ook gesmeerd. Geen enkel probleem tot nu toe, je hebt jezelf prima onder controle. Tot het tijdstip nadert van het avondeten.

Tijdens het koken kun je jezelf al nauwelijks beheersen, die geur alleen al, het water loopt je in de mond en je maag begint ook al te borrelen. Je hebt echt trek; behoorlijke trek. Voordat het eten op tafel staat heb je al verschillende keren iets uit de pannen gesnoept, vooral de lekkere dingen zoals een stukje vlees, spekjes of pijnboompitten.

Zodra het eten op tafel staat ben je niet meer te houden. Je schept een ruime hoeveelheid op je bord. En dan vooral een ruime hoeveelheid vlees (hè mannen?) en aardappelen. De groente delft het onderspit. Een of twee scheppen en dan is het voldoende. Voordat je er erg in hebt is je bord al weer schoon leeg. Je zou eigenlijk nog wel wat lusten. Misschien laat een van je tafelgenoten wel wat liggen of blijft er nog wat in de pan achter. Ook dit verdwijnt in jouw mond.

Als de tafel wordt afgeruimd en je opstaat om te helpen (toch mannen?) voel je het al. Je hebt weer teveel gegeten. De weegschaal zal morgen ook wel weer meer kilo’s laten zien in plaats van minder. Je vraagt je vertwijfelt af waarom je meestal zo veel eet totdat je eigenlijk te vol zit, het voelt niet prettig meer.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het “over”eten en dit is er een van:

Je eet overdag te weinig.
Als je niet voldoende voeding binnenkrijgt overdag met regelmatige tussenpozen (3 hoofdmaaltijden en 3 keer een tussendoortje) vraagt je lichaam er zelf wel om. Bijvoorbeeld: Je hebt om 12.30 uur geluncht met 2 boterhammen en daarna heb je niets meer gegeten. Stel dat je om 18.00 uur aan je avondmaaltijd begint, dan zit hier 5 ½ tussen. Geen wonder dat je lichaam schreeuwt om eten! En dan het liefst vet en veel.

Oplossing:

Zorg dat je overdag voldoende voeding binnen krijgt en dan vooral ook voeding met genoeg vezels zoals: volkorenbrood, fruit en groente. Dit geeft langer een verzadigingsgevoel. Dit geldt ook voor eiwitrijke producten zoals: (magere) melkproducten, (magere) vleeswaren en 30+ kaas. Witbrood, zoet broodbeleg zoals chocoladepasta, hagelslag, enz. bevatten nauwelijks gezonde voedingsstoffen. Ze zorgen er voor dat je snel weer trek hebt en zijn slecht voor de lijn.

Neem ook regelmatig een tussendoortje, dit zorgt er voor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Gezonde tussendoortjes zijn: fruit, magere yoghurt of kwark, een volkoren boterham met mager beleg, tomaat, komkommer of andere “snoep”groenten.

Vul tijdens het avondeten de helft van je bord met groente, neem 1/3 minder vlees dan je gewend bent en een schep minder aardappelen. Zo bespaar je al enorm op de calorieën. Een schaaltje rauwkost werkt ook heel goed, het is super gezond, vult goed en lang en bevat bovendien weinig calorieën.

9 Tips om de avondmaaltijd onder controle te houden:

  1. Doe 1 schep minder op je bord dan je van plan was
  2. Neem een kleiner bord, op een groot bord kom je al snel in de verleiding om meer op te scheppen en bovendien lijkt het op
    een klein bord veel meer.
  3. Eet met een kleiner bestek, nu neem je automatisch kleinere hapjes, doe je langer over het eten en zit je sneller vol.
  4. Leg je mes en vork af en toe eens neer en wacht een minuut voordat je weer verder eet. Zo leer je de controle over je eten te
    houden en rek je de maaltijd. Het verzadigingsgevoel treedt pas na twintig minuten op.
  5. Haal de pannen van tafel en schep op het aanrecht op. Het is misschien even wennen maar je komt niet meer zo snel in de
    verleiding om nog een keer op te scheppen.
  6. Drink vlak voor het eten een glas water en zet ook naast je bord een glas water neer. Water vult je maag, je zit zo sneller vol en
    loopt minder kans om teveel te eten.
  7. Eet met aandacht en aan tafel. Kauw elke hap heel goed. Zo leer je weer naar je lichaam luisteren en voel je wanneer je
    genoeg gehad hebt.
  8. Eet tot je nog een klein beetje trek hebt. Zoals ik net al vertelde treedt het verzadigingsgevoel later op. Je merkt dat je genoeg
    hebt gehad.
  9. Als je moeite hebt om niet nog meer te eten neem dan na de laatste hap een Smint of kauwgom. Leg deze al vast naast je
    bord. Je zult zien dat je door de mint smaak geen trek meer hebt in eten. Bovendien smaakt het niet meer.

P.S. Een andere oorzaak van teveel eten tijdens de avondmaaltijd kan zijn dat je gewend bent grote hoeveelheden te eten. En dan vaak vooral veel vlees en aardappelen. Zo langzamerhand zijn de verhoudingen van de porties groenten, aardappelen en vlees een beetje zoekgeraakt. Ook daar kun je oplossingen voor bedenken.

P.P.S. Wil je meer weten over hoe je op een gezonde manier kunt afvallen? Tijdens de consulten bij Maatje Minder of Meer leer je hier alles over. Begin nu en je bent deze zomer op je streefgewicht. Wil je meer informatie, of wil je een gratis (telefonisch) kennismakingsgesprek? Laat hier je naam en telefoonnummer achter. Je hoeft het niet alleen te doen.

Bij Maatje Minder of Meer wordt er gewerkt volgens de speciaal ontwikkelde ACTIE Methode, waardoor afvallen nu wel lukt.