En….is het gelukt? Heb je na aanleiding van het hoofdartikel van drie weken geleden een plan gemaakt om af te vallen? Een plan waarmee je kleine stapjes tegelijk zet, zoals; minder vet eten, kleinere porties eten, minder alcohol drinken? Goed zo! Vandaag vertel ik je hoe je jezelf mentaal kunt voorbereiden op het voornemen om af te vallen. Dit kun je dan samenvoegen met de praktische tips van vorige keer en dan gaat het helemaal goed komen.
Vorige keer vertelde ik in het eerste deel van het artikel ‘Een goede voorbereiding is het halve werk’ over hoe belangrijk de praktische voorbereiding is om af te vallen. Het is verstandig een plan te maken hoe je wilt gaan afvallen, om een aantal dagen vooruit te plannen wat je gaat eten en hoeveel en, heel belangrijk, om je aan die planning te houden. Leg de lat vooral niet te hoog en maak het jezelf niet te moeilijk. Zie het als een serieus experiment dat een goede planning vereist.
De mentale voorbereiding is minstens zo belangrijk om te slagen met het voornemen om af te vallen. Denk bijvoorbeeld eens aan een zakenbijeenkomst waar je heen gaat deze maand. Waarschijnlijk verloopt deze zo: Na de koffie met cake ga je gedachteloos over op een wijntje of prosecco. Je bent in een interessant gesprek verwikkeld met wat zakenmensen en al snel komen er overheerlijke hapjes voorbij. Na een paar wijntjes ga je overstag en je neemt (voor je er erg in hebt) 2 bitterballen, 3 blokjes kaas, een toastje met zalm en een paar handjes borrelnootjes.
Als je niet van tevoren bedenkt wat je gaat eten en drinken en hoe je dit complimenteus kunt afslaan, is er grote kans dat je veel meer eet en drinkt dan je wilt. Je voelt je een slappeling omdat je niet genoeg zelfbeheersing had om de drankjes en hapjes af te slaan en je goed voornemen belandt in de prullenbak. Het lukt je toch niet!
Dit ga je vanaf nu anders aanpakken! Bedenk van tevoren wat je wilt gaan eten en drinken op de zakenbijeenkomst en houd je er ook aan. Eet, als de bijeenkomst na de lunch en lang voor het diner is, eerst een stuk fruit of een boterham zodat je er niet met heel veel trek heen gaat.
Bedenk alvast wat je gaat zeggen als je de hapjes en drankjes wilt afslaan. Vertel bijvoorbeeld dat je met de auto bent zodat je niet kunt drinken of begin met een compliment zoals ; ‘Dat ziet er heerlijk uit zeg! Jammer dat ik al zo veel gegeten heb, het past er echt niet meer bij’. Als er bediening langsloopt met een schaal hapjes volstaat een simpel: ‘nee dank u’. Zorg er voor dat je genoeg afleiding hebt, zoek een interessante gesprekspartner en schenk niet te veel aandacht aan alle hapjes. Handig is om deze zinnen thuis alvast een paar keer te oefenen want ; ‘Een goede voorbereiding is het halve werk’ ;-).
Houd er rekening mee dat de gastheer/vrouw of gesprekspartner in eerste instantie zal blijven aandringen om toch iets te nemen. Gewoon volhouden, het is namelijk een gewoonte van mensen om aan te blijven dringen. Men is niet gewend dat er eten of drinken wordt afgeslagen. Het is echt niet onbeleefd om niet te nemen. Bedenk hoe goed jij je straks voelt als je hebt volgehouden om niks te nemen en je,na een tijdje, bent afgevallen.
Je zult zien dat je na een paar keer op een zakenbijeenkomst of receptie de hapjes en drankjes te laten staan , je hier heel handig in wordt en dat eigenlijk niemand meer aandringt. Ze zijn het nu van je gewend en accepteren het. Nu is het een kwestie van volhouden. Het gaat je nu wel lukken!
Kortom: Maak van tevoren een (praktisch en mentaal) plan:
- Hoe je af wilt vallen (minder vet eten, kleinere porties, minder alcohol)
- Bereid dit goed voor (eten alvast in huis halen, een aantal dagen vooruit plannen wat je gaat eten en hoeveel)
- Houd je aan de planning (als het hek van de dam is, weet je nog…)
- Neem kleine stapjes tegelijk (anders houd je het niet vol)
- Bedenk van tevoren hoe je complimenteus kunt weigeren (oefen dit thuis)
- Houd vol, het went (ook voor je omgeving, die zal niet meer aandringen)
- Wees trots op jezelf als het lukt (en beloon jezelf met een leuk tijdschrift of een kleinigheidje)